Spørgsmål og svar vedr. teltture
Kære turdeltager
Vi skal på telttur sammen, så du har fået en link af mig til denne side. Du finder nogle af spørgsmål, jeg har fået tidligere i forbindelse med weekendture, primært i Sydsverige. Måske hjælper mine svar også dig.
Stil gerne flere spørgsmål til mig, så jeg kan udbygge denne spørgsmål og svar og gøre det nemmere for andre at tage på tur en anden gang.
Vel mødt
Thomas Vaaben Søgaard, turleder
Mødested og transport
Spm.: "Hvornår er vi der??"
Svar: Det tager som regel omkring 2 - 2,5 time at køre fra Kastrup til vores startsted i grænseområdet mellem Skåne og Blekinge.
På nogle ture mødes vi kort ved Havnehytten i Kastrup. Havnehytten Café & Bistro, Kastrup Digevej 1, 2770 Kastrup.
Jeg benytter forskellige mødesteder. Det præcise vil fremgå af den mail, du får om turen. Nedenfor ser du den korteste afstand.
Bökestad
Sågmöllevägen 185-22, 290 38 VillandsVånga (56.2212909,14.4234034/@56.119477,13.0603468)
Rutevejledning Kastrup-Bökestad (162 km)
Rutevejledning Helsingborg-Bökestad (142 km)
Sibbhult
Bygatan 11, 280 63 Sibbhult, Sverige
Rutvejledning Kastrup-Sibbhult (153 km)
Rutevejledning Helsingborg-Sibbhult (125 km)
Mad og drikke
Spm.: Kan vi virkelig drikke vandet fra søerne?
Svar: Ja, i området, hvor vi færdes, er der så spredt bebyggelse og landbrug, at der stort set kun er meget begrænset udledning til søerne. Endnu har ingen af os, der kommer i området igen og igen, oplevet gener efter at have drukket vand fra søerne.
I forbindelse med nogle af de sheltere, vi nogen gange møder, er der vandpumper. Ellers tager vi vandet direkte fra søerne og allerhelst, hvor der er mest fart på vandet.
Jeg har som turleder et lille og meget effektivt vandfilter med for alle eventualiteters skyld.
Spm.: Hvor meget vand skal vi have med og bære på fra start?
Svar: Tag med til bilturen og fredagens vandring. Jeg synes, at det er mere hensigtsmæssigt at tage de halve liters plasticflasker med end en større. Men det er smag og behag. De små kan lettere sidde i en sidelomme på min rygsæk, og det er lettere at finde plads til dem i rygsækken.
Spm.: Hvad spiser man på en sådan weekendtur?
Svar: Vi har ofte fersk kød med til fredag aften, hvor vi laver bål. Det meget enkle er at have pølser og brød med og lave hotdogs, alternativt bøfsandwich, hvor man hjemmefra i forvejen har formet passende bøffer og lagt dem i fryseren. Det samme gælder laks. Tager man bøfferne eller laksen frossen ud fredag morgen, holder de sig fint.
Til laksen kan lidt bulgur være godt. Spicet op med løg, en rød peber whatever… og så en eller anden pulversauce fra Knorr. Ja, så bliver det godt.
Maden til lørdag aften kalder på lidt mere, så her skal man overveje, om man på en eller anden måde kan have noget med, som kan tåle ikke at være i køleskab. Mange er kreative og laver lækre retter. Andre vælger den nemme og dyre løsning og koger vand til posen med frysetørret mad. Der findes forskellige færdiglavede retter, fx fra Knorr, som kun skal have et kortere opkog. Også dem kan du spice op med, hvad du og dine børn nu synes om. Bacon er fortrinligt.
Outdoorbutikkerne har masser af dyrt frysetørret mad fra forskellige producenter. Der betaler du meget for maden, men det er også let at forberede. Efter min mening smager mange af de retter rigtigt godt. Du skal bare koge vandet, hælde det i posen, og så er maden klar efter 7 min.
Hvis jeg planlægger bålmad som fx et mix af grøntsager og rodfrugter, forkoger jeg det hjemmefra og lægger det i 2-3 lag stanniol eller en lille foliebakken, som jeg så lægger i gløderne. Jeg medbringer lidt olie i en beholder. Så steger jeg noget kød i en foliebakke, der også kan ligge i gløderne.
Spm.: Skal vi have bål, og hvem laver det?
Svar: Tjaae, når vi kommer til den første lejrplads, skal der gang i det hele med opsætning af telte og indsamling af brænde til bålet. Det er alles ansvar at få lavet bålet. Pointen er, at vi hurtigt skal i gang med bålet, fordi det tager sin tid at få et ordentligt glødebål.
Spm.: Skal vi have noget grej med, så vi kan lave bål?
Svar: Ja, lad os aftale, hvem der tager hvad med. Det er godt med en lille udfoldelig sav, så vi kan få nogle passende stykker træ til bålet. En lille økse kan også være hensigtsmæssig. Tag også lidt avispapir med og nogle tændblokke. Det hjælper os godt på vej og især, hvis det har været vådt dagene inden turen.
Vi kan være heldige at finde en efterladt grillrist på lejrpladserne. Så kan det være godt med lidt medbragt stanniol til at rengøre den med. Selv tager jeg ofte en foliebakke med, som jeg kan lægge i gløderne.
Opbevaring af mad
Der er mus ude i de svenske skove. Det er deres hjem, som vi besøger. De snuser sig frem til vores mad, og de vil rigtigt gerne spise af det. Også selv om vi har lagt det i poser i rygsækken eller inde på gulvet i teltet. For at undgå det hænger jeg min mad op uden for teltet og rygsækken i en (vandtæt) pose.
Jeg husker ikke at have "mødt" mus i foråret, hvor der er rigeligt med føde, og hvor de helt givet har travlt med at sikre artens eksistens.
Overnatning
Spm.: Sover vi på campingpladser?
Svar: Nej for pokker! Vi sover i vandkanten, hvor det overhovedet er muligt, så vi får den mest autentiske oplevelse af at være i vildmarken.
Det kan ske, at du kommer til at sove lidt skævt, fordi vi ligger inde mellem træerne. Gør noget ud af at rense under dit telt for grene, rødder og kogler, så du mindsker risikoen for utilsigtede huller i din teltbund. Nogle vælger at tage en billig presenning med, der passer til teltet og kan lægges under det; andre køber et originalt underlag.
Spm.: Hvad med shelter og hængekøjer?
Svar: Ja, vi benytter nogle gange sheltere, eller vindskydd, som svenskerne kalder dem. Nogle sværger til hængekøjer, hvilket gør det let at etablere lejr.
Hygiejne
Spm.: Hvordan gør man lige, hvis man skal - altså på toilettet?
Svar: Vi er ude i vildmarken, og skal man; ja så skal man. Så er det bare ned med bukserne og få det gjort. Man skal aldrig gøre det tæt på en sø eller et vandløb. Oftest brænder man toiletpapiret bagefter; her er det dog vigtigt at være opmærksom på, om der er noget i jordbunden, som kan brænde.
Tag noget alkogel med til desinficering af hænderne.
Spm.: Findes der overhovedet toiletter?
Svar: Ja, der er muldtoiletter i tilknytning til flere af shelterpladserne på Skåneleden og omkring nogle af de søer, vi kommer forbi. Men regn med, at vi ikke kommer forbi dem.
Der findes toilet i Bökestad, hvor vi ofte starter. Der er et i Sibbhult i en lille kebab/café.
Udstyr
Spm.: Hvad skal jeg have med af grej?
Svar: Jeg har lavet et forslag til en pakkeliste. Se nedenfor.
Den rummer en række grundlæggende ting.
Pakkelisten rummer også nogle af de ting, som du selv ved mest om, nemlig om du "altid" fryser og skal have meget tøj med. Derfor er listen ment som inspiration til, hvordan du kan forberede dig ordentligt til din tur.
Spm.: Jeg har ikke et/en.....
Svar: Hvis du tænker, at du mangler et eller andet, kan du og de øvrige deltagere aftale, at I låner af hinanden, eller at I deler en Trangia / kogeapparat.
Pakkeliste
Her er en pakkeliste til inspiration til en weekendtur i det sydlige Sverige:
Overnatning
Telt (det er SÅ absolut vigtigt at overveje at dele)
Sovepose
Liggeunderlag
Hovedpude (trøje kan bruges)
Rygsæk - evt. med regnoverslag
Køkken og spisegrej
Kogesæt, f.eks. Trangia el.lign.
Brændstof: sprit eller gas
Køkkenservice
Bestik eller spork (gaffel/ske (og kniv) i ét)
Kop
Drikkedunk eller 1/2 l plasticflaske
Ild: tændstikker/lighter eller ildstål
Evt. udstyr til madlavning
Rengøring (svamp, klud og viskestykke)
Pose til affald. Vi tager alt med.
Toiletgrej / hygiejne
Lille håndklæde
Tandbørste og tandpasta
Sæbe og alcogel
Toiletpapir
Myggemidler, anti og lindring
Førstehjælpsudstyr (plaster og saks). HUSK det nu
Klorhexidin
Evt. medicin, herunder f.eks. høfeber eller smerte
Diverse
Fotografiapparat (ekstra batteri)
Pandelampe og/eller lygte
Kniv
Siddeunderlag
Beklædning
Overtøj
Lange bukser
Hue (nat) / kasket, evt. handsker
Varm trøje/fleece
Lang-ærmet bluse/skjorte
Undertøj, evt. langærmet og gerne uld
Strømper
Fodtøj, gerne med goretex
Tøj til overnatning
Mad og drikke til en weekend-tur (pr. person)
2 x aftensmad
2 x morgenmad
2 x frokost
Lidt energifyldt
Pulversuppe og/eller cacao
Kaffe eller te (pulver)
Øl eller vin el. lign. til eget forbrug
"Hygge" til om aftenen
Kontakt: vandremakkerne@gmail.com. Når du tilmelder dig en tur, accepterer du deltagelsesbetingelserne.