’Er vi på rette vej?’ Sådan spurgte den unge mand os, da han og familien pludselig dukkede frem fra krattet, da vi – kæresten og jeg – overnattede i Knebel Plantage. Tjaaae, hvor skal I da hen, lød vores forsøg på at opklare spørgsmålet.
Sådan hedder det politiske udspil, som her sidst i september 2021 blev lanceret af miljøminister Lea W og statsminister Mette F, på en regnvejrsdag passende iført Hunter-gummistøvler og med selvholdt paraply. De var flankeret af naturvejleder Jes Aagaard (du kender ham helt sikkert fra Facebook og YouTube), den lokale borgmester Allan og en masse gymnasieelever. Altså med et sådan set-up, som det nu også skal være i den natur-politiske verden her i 2021.
Regeringen er ganske ambitiøs og vil med sit udspil:
samle eksisterende rekreative og naturnære stier og ruter i et nationalt netværk,
over tid etablere nye stier og ruter for at gøre netværket mere fintmasket,
samle data om stier og ruter i én samlet database og formidle netværkets stier samlet på en brugervenlig formidlingsplatform.
udvikle et sæt af formidlings- og kvalitetsstandarder, som stier og ruter i netværket etableres, vedligeholdes og formidles efter
Kender du det ikke? Du står der og vil gerne ud i naturen. Du kender ruterne i din baghave og har travet de større ruter i rimelig nærhed tynde. Du vil se noget nyt. Du kender måske de allerede eksisterende portaler som Udinaturen og Friluftsguiden og måske også Dansk Vandrelaugs glimrende fortegnelse på Google Maps med bl.a. DVL’s egne kvalitetsstier. Det kan såmænd også være, at du har spurgt ’folket’ om gode tur-ideer i Outsites grupper på Facebook ’for os, der vandrer’ og ’vandreture i DK’ med ca. 130.000 medlemmer. Her er der masser af gode ideer. MASSER. Alligevel kunne et fælles sted være godt, så også de mange lokale sti-kort kommer med.
Holder (vandre)bukserne mon?
Regeringens ambitioner er store. Det er de afsatte penge derimod ikke. 5 mio. kroner om året lyder så’n umiddelbart af pænt meget, men det får man hverken meget it-arbejde for eller mange km grussti, asfalt, skilte, brochurer m.m. for. Derfor vil regeringen også inddrage ’en række centrale aktører og fonde’, herunder KL og Friluftsrådet, i den udviklingsfase, der ifølge Politiken vil strække sig over fire år. 4 år!
Tør vi tro på projektet om at etablere et nationalt naturstinetværk? Tjaaae. Der er brugt en del udviklingsmidler på netportalen Udinaturen, der klart er blevet bedre end ved lanceringen. Miljøministeren lover os en app. Håbet er ligesom foråret lysegrønt. Det kan godt være, at it-en kommer til at virke inden for overskuelig tid, men der skal mere til, så naturen ikke bliver overrendt og nærmest ødelagt, som vi så med de to nye ruter Egtvedpigens fodspor og Amarminoen.
Det vil også kræve en del arbejde at forene alle de forskellige interesser, der er i friluftslivet, for ruten skal være både for vandrere og cyklister. Ja og for ridende, som Friluftsrådet naturligvis nævner i sin pressemeddelelse, for rådet er paraply for 85 organisationer.
Hvis Mette og Lea have spurgt mig, om tiltaget er en omvej værd, vil mit umiddelbare svar være et JA. Selvfølgelig vil det være godt at få en ny slags margueritrute ’for alle os med hang til vandrestøvler og natur’, som miljøministeren omtaler det. Selvfølgelig vil det være godt at skabe forbindelser mellem de mange skønne steder og udendørs kulturelle seværdigheder, vi har.
Vi glæder os på Outsite til at følge arbejdet.
Skrevet oktober 2021.