Kan du ikke se skoven for bare træer?
Du kender sikkert udtrykket. Måske har du selv stået midt i noget og ikke kunnet se helheden. I Men hvordan er det egentlig med skove. Altså de rigtige. Hvor fylder skovene mest?
Den der natur er vores alle sammen. Det siger vi. OK, der er både private skove og strande her og der, men der må du og jeg som regel gå igennem. Det har vi som samfund heldigvis fundet ud af at sikre, så både brugere og lodsejerne er tilgodeset.
Men hvor er der så størst mulighed for at komme ud i en nærliggende skov? Danmarks Idrætsforbund udgav i marts 2019 redegørelsen ’OUTDOORIDRÆT I DANMARK - En analyse af idrætsmulighederne i den danske natur’. I den sætter DIF lys på mulighederne for at dyrke motion og idræt i naturen. Selvfølgelig, kan man sige, for det er DIF’s vinkel som hovedorganisation for en række specialforbund med organiserede udøvere.
Billede: Kongebro i Vestskoven
Tilbage til skoven, for hvor fylder træerne mest? DIF har som mål for det valgt at fokusere på andelen af skov i forhold til en kommunes samlede areal. Det er fornuftigt nok. Også at DIF har fravalgt faciliteter som shelters, bålpladser, fugletårne med videre. Organisationen ser på faciliteterne for at kunne vurdere mulighederne for mere outdooridræt. Bedre og flere faciliteter kan øge medlemstallet i DIF. Måske for specialforbundene står over for de selv-organiserede tiltag, som er hastig vækst. Corona-tiden har i hvert fald gjort sit til at få flere ud i naturen, hvor mange tager alene ud eller sammen med få andre i ikke-organiserede tilbud.
Men skove…! Ja, resultatet er sikkert overraskende for nogen. Den kommune med størst andel skov er nemlig Albertslund, en kommune på den københavnske vestegn. Det er ikke lige det billede, som man får for sig som bilist eller togpassagerer. Har man selv været på tur i Vestskoven, ved man, at den er ganske stor. Hele 1400 hektar. Oversat til en vandretur kan man sagtens gå en tur på mere end 20 km uden at komme det samme sted. Men i Albertslund er der altså skov på 45 % af kommunens samlede område. I Top5 følger Læsø tæt efter med 44,2 %, og så kommer Hillerød (30,8 %), Furesø (30,3 %) og på en 5. plads ligger Silkeborg med 29,9 %.
Kan du finde din egen kommune i Top40?
Kommunerne med størst potentiale for mere outdooridræt er Bornholm, Silkeborg og Vordingborg, for ud over skovidræt har DIF også set på vandsportsmulighederne. De tre kommuner scorer samlet højst, men det kan du selv læse mere om i rapporten.
Læs selv videre:
’OUTDOORIDRÆT I DANMARK - En analyse af idrætsmulighederne i den danske natur’. Danmarks Idrætsforbund, marts 2019
https://www.dif.dk/da/politik/nyheder/analyser/faciliteter-s-og-s-natur/outdooridraet-i-danmark