Du skal ikke lide af højdeskræk, hvis du vil være frivillig redder hos Norsk Folkehjelp. Bestemt ikke. Tag med på et kig ind i deres verden, som vi har besøgt og fået indsigt i.
- Jeg var 15 år, da jeg var med i min første redningsaktion, siger Fred-Arne i en Helly Hansen-videospot fra 2019. Det er også Fred-Arne, der som 16-årig finder en jævnaldrende kammerat, der har begået selvmord et sted i bjergene på Senja. Det er den samme Fred-Arne, som jeg møder i helt andre omgivelser i Helly Hansens hovedkvarter i Oslo. Vi skriver juni 2019, hvor jeg møder den nu voksne mand, der efter 7 års medlemskab af det lokale redningshold nu står der med en tallerken fyldt af lækker sushi i den ene hånd og hilser mig med den anden. Jeg tænker selv, om sådan en oplevelse sidder i baghovedet – her år efter.
Fred-Arne ledede på det tidspunkt Norsk Folkehjelps redningshold på øen Senja 350 km nord for polarcirklen. Han skal fortælle mig og en række andre outdoorjournalister om, hvordan Norsk Folkehjelp samarbejder med Helly Hansen om udvikling og test af tøjet, som HH laver til de frivillige i Norsk Folkehjelp. Han selv er med som tester af nyt NF-tøj. Vi hører denne dag om, hvordan HH’s testere fra f.eks. NF får mulighed for at kommentere selv de mindste detaljer, så det sidder og fungerer perfekt under selv de tøffeste forhold.
Senere på turen, som du kan læse om på Outsite, ser vi ham i hans rigtige miljø, hvor han ubesværet bevæger sig på bjerget Segla klædt i HH-tøj helt i overensstemmelse med dress-coden fra Norsk Folkehjelp.
Se filmen Norsk Folkehjelp og Fred-Arne Danielsen
Norsk Folkehjelp er rundet af fagbevægelsen i Norge. Sådan er det også med Dansk Folkehjælp, der startede i 1907 efter en arbejdsulykke. Borgerkrigen i Spanien satte gang i tingene i Norge, hvor NF blev stiftet i 1939.
Begge organisationer er landsdækkende, frivillige humanitære organisationer, som yder hjælp til udsatte mennesker i både hjemlandet og udlandet. Foreningernes fælles logo, et grønt kors, ses selvfølgelig på de Helly Hansen producerede skaljakker og andre dele af tøjet, som er del af den gennemtestede udrustning som HH og NF samarbejder om.
Norsk Folkehjelp har 2000 frivillige, organiseret i forskellige grupper over det norske rige. Du kan læse et interview med Erland Aarsæther, der er sektionsleder for hele organisationens sektionsleder for Førstehjelp og redningstjeneste. (INDSÆT evt. link til interview ELLER slet). Her får vi svar på en række spørgsmål om det at være med i Norsk Folkehjelp.
- Vi er bare gode mennesker, der gerne vil hjælpe, siger Fred-Arnne. Alle mulige er med: sygeplejersker, blikkenslager, nedrivningsmedarbejdere, tømrere som ham selv. Alle er frivillige og bliver trænet til at kunne løfte forskellige opgaver i redningsarbejdet, siger han. Der er flere kurser, man skal igennem for at kunne være rigtigt med.
Man skal i hvert fald være god til højder for at være med i et redningsteam oppe på Senja. Wooow. Det står HELT klart for mig, når vi på turen på bjerget Segla kommer derop, hvor udsigten er blændende smuk og vidtstrakt i de øjeblikke, hvor der er frit syn i skyerne, der kommer væltende ind over os. Når man er afsted på redningstur, hører vi, skal man bære en standardrygsæk med en masse forskelligt førstehjælpsudstyr.
De ser pænt tunge ud, men der skal selvfølgelig skal der noget til, når man ser film fra redningsaktioner som denne, hvor redningsgrupper kan komme derud, hvor selv krager må undre sig over at se mennesker.
Tjek selv lige denne helt autentiske film ud. Den er er godt fra det norske luftforsvars redningstjeneste, hvis helikoptere udfører mange redningsaktioner sammen med NF’s grupper. Filmen er også et godt eksempel på, hvor let det kan gå galt.
Se filmen
Artiklen er publiceret i Magasinet Outsite, nr. 22, april 2021