Da vi i foråret 2021 spurgte medlemmerne i Facebook-gruppen ‘For os, der vandrer’ om, hvor de elsker at gå, omtalte flere Trelde Næs nord for ved Fredericia som deres foretrukne gå-sted.
Den slags sidder vi hos Outsite ikke overhørig, og da Trelde Næs er en af 15 perler i Den danske naturkanon, indlagde vi et pit-stop her på sommerturen. Selv om vi havde mange vandre-km og teltdage bag os, lokkede ikke kun skoven og det geologiske spændende område men også den dejlige blå-flag sandstrand.
På Trelde Næs er der hele seks sheltere; fire på sydsiden af næsset med flot udsigt over Lillebælt og broen og to mod nord med Vejle Fjord lige bag træerne, kun 3 min gang ned til badestranden.
Shelterne kan bookes på sitet www.bookenshelter.dk, hvor du finder sheltere på tværs af Lolland-Falster, Fyn, Fredericia og Nationalpark Vadehavet.
En overnatning på Trelde Næs koster rimelige 25 kr. pr. person (2021), der sikrer dig fortrinsret i forhold til dem, der ikke har booket. Der er ikke adgang til vand eller (muld)toilet på shelterpladserne, men dét er der til gengæld ved p-pladsen, der ligger for enden af den snoede asfalterede vej ud til næsset. Toilettet er handicapvenligt og fremstod velholdt og rengjort på denne julidag. Toilettet er åbent året rundt. Vand hentes uden for toilettet i samme bygning. Nemt og enkelt. På trods af den relativt korte afstand til toilettet så vi flere steder smidt toiletpapir nær shelterne. Det er klart noget, der er tiltaget i dette andet år med markant øget interesse for friluftslivet. På p-pladsen kan du komme af med dit skrald; desværre kun i en stor alt-i-én container. Heldigvis så det ud til, at skovgæsterne i Trelde Skov og på stranden tager deres affald med sig.
Vi var i bil, men kommer du med tog til Fredericia, skal du ikke fortvivle. Du kan nemlig tage buslinie 6 og på ca. en halv time nå frem til næsset og shelterpladserne. 12 km er der derud. Vi så bussen flere gange på de to sommer-hverdage, vi var der. Undervejs til næsset vil du - måske som os - føle dig små-hensat til Morten Korch-land, for der er overraskende mange bindingsværkshuse. Der er kun den samme vej ud og hjem, så du undgår ikke at se husene.
Blot en lille km før p-pladsen findes en campingplads, så hvis du er kommet afsted uden en tandbørste eller bare vil forsøde din tilværelse, kan du (måske) klare skærene på den måde.
Skiltningen fra p-pladsen til begge pladser er udmærket. Der er en km til sydshelterpladsen og vel 300 m til den mod nord. Tilgængeligheden for dig, der måtte have en funktionsnedsættelse, er god - for især sydpladsen.
Hvert shelter rummer 3-4 personer, både i dem mod nord og dem på sydsiden af næsset. Godt nok står der 6 på bookingsiden, men dén holder ikke og slet ikke her i corona-afstandstider. Shelterne er traditionelle og ikke indrettet med en særlig handicapvenlig fokus.
Er du til hængekøjer, finder du de bedste muligheder til din køje på sydsiden, vil jeg mene som lægmand på det felt.
De fire sheltere på den sydlige plads er placeret som en firkant om et stort bålsted med sidde-træstammer, så der er gode muligheder for at få et fællesskab. Et af dem har ‘ryggen’ mod vandet. De har hver især navne efter særkender ved området: marsvinet, stor gøgeurt, sortspætten og egen.
Vil du være mere privat, skal du vælge nordpladsen, hvor de to sheltere ligger på linie med måske 10 m afstand. Her er der mulighed for at tænde separate bål. Shelterne har åbning væk fra vandet og ligger vindmæssigt beskyttet af høje træer overfor, dog så langt væk at de ikke ligger i skygge. Med en bookning kan du også slå et telt op på shelterpladsen. Det gjorde vi, så der blev plads i vores shelter til et par uden bookning.
Shelterne har navne efter de to historiske personer bag Trelde Næs, nemlig Plum og Ryholt. Tag dig tid til at læse om Ane Ryholt og Harald Plum, hvor især Plum på godt og ondt er en del af danmarkshistorien.
Nordpladsen ligger i umiddelbar forlængelse af et grønt område, hvor det er muligt at placere en række telte. Her vil de hurtigste selvfølgelig vælge pladserne uden hældning. Så kommer du sent, må du forvente en nat, hvor du måske rutsjer noget i dit telt. Der er en mindre separat p-plads ved dette grønne område, hvor der kan være 4-5 biler. Vi valgte den, hvilket giver en kortere og mere jævn transportvej til shelter-delen af pladsen. Vand- og toiletfaciliteter er de samme som tidligere omtalt.
Som vi ofte konstaterer, når vi besøger de danske shelterpladser, er der af sikkerhedshensyn langt fra bålpladsen ind til shelterne. Alt for langt. Det mindsker anvendeligheden af pladserne i vintertiden. Vi har desværre set eksempler på, at der laves små uautoriserede bålpladser tættere ved shelterne. Det var dog ikke tilfældet her.
Når vi nu er ved bål og brænde… Har du ikke fået fyldt bagagerummet op med brænde til bålet, kan du kort efter p-pladsen på din vej ned til sydpladsen købe en sæk brænde for 25 kr., der betales over MobilePay. Sækkene så ikke voldsomt store ud, så du skal have flere med til en vinterlig overnatning. Hva’ gør man ikke for den gode bålstemning!
Når du nu alligevel er kommet helt ud til Trelde Næs, skal du sørge for at tage en rundtur i skoven på en af de to markerede ruter. Den kystnære sti bringer dig hele vejen med dejligt udsyn mod Juelsminde mod nord, Fyn og Lillebæltsbroen. Måske er du heldig at se en hval eller to, for Trelde Næs ligger i den nordligste del af Naturpark Lillebælt, hvor der er en stor bestand af marsvin, som de små hvalers rigtige navn er. Læg vejen forbi naturcentret, hvor du frit og kvit kan låne grej. Der er i øvrigt også toilet her. Det lukkes dog, når der i kuldeperioder er risiko for frostsprængning.
Vil du vide mere:
Bookning af sheltere: www.bookenshelter.dk
Sådan kommer du herud:
Google pluskode: JRFR+6Q Fredericia
55.623102, 9.841891
Læs om Trelde Næs i Danmarks Naturkanon
Læs om de markante personligheder bag Trelde Næs:
Skrevet 28-7-2021