GÅ lokker med et forførende forsidebillede fra Mols Bjerge enhver friluftsinteresseret til. Ambitionen med GÅ er at stimulere lysten til at komme ud og være på farten – præcis det samme som Outsite.
Hvis du tror, at GÅ er en bog spækfyldt med nye ruter, som ingen har været på før, må du tro om. GÅ omtaler nemlig ikke en eneste rute. GÅ med dens artikler skal læses. GÅ kan ’nydes før, under og efter gå- og vandreture’, som Forlaget Gad skriver på bagsiden.
GÅ er en revideret udgave af et 15 år gammelt festskrift til Dansk Vandrelaug ved DVL’s 75 års jubilæum. 2005-udgaven havde den nærmest forskningsagtige titel ’Fodnoter. Træk af vandringens historie’, men den nye er shinet op til det meget enkle og mere hippe GÅ. Væk er naturligt nok det historiske tilbageblik på DVL, og væk er også ’Natursyn, et essay om kulturen i naturen’; de er erstattet af et par andre introducerende og veloplagte artikler om ’vi vandrere’ og natursynet anno 2021.
I alt 13 forfatteres bidrag indgår i bogen, der bringer en række vinkler på vandringens vilde verden.
Hvis du tror, at GÅ er en kedelig og uinteressant bog uden bid, tager du fejl. 2021-udgaven giver et aktuelt billede af dig og mig og alle de andre, der går og går og går, som om vi i den nye folkebevægelse ikke kan andet. Men vi har jo stort set heller ikke kunnet andet her i Corona-årene 2020-21. Vi er faktisk midt i vandringens nye guldalder, hvis man skal tro på antologiens redaktør Karsten Meyrhoff.
Afsnit 2 bærer nu overskriften Fodfolk, hvor det i 2005-versionen hed Vandringsmænd. Det fremgår ikke, om navneskiftet skyldes, at begrebet vandringsmænd har en uønsket kønspolitisk værdiladning, eller om fodfolk bare er mere nutidigt. Men væk er det i hvert fald. Måske lige som nullermænd måske bliver det, hvis det står til KVINFO’s 1. april historie (2021). Ifølge den skal nullermænd fremover hedde nullerpersoner.
Afsnittet sætter fokus på den rolle og betydning, som vandring historisk har haft og stadig har for mange udøvende kunstnere. Det er i dette afsnit, linjerne trækkes tilbage til både store udenlandske filosoffer og danske forfattere, herunder Dan Turèll, hvis ’Gennem byen sidste gang’ også denne gang er medtaget. Artiklerne i afsnit 2 er af en sådan tyngde, at de vil skulle fordøjes i etaper for at få alle nuancer med.
GÅ er ikke uden bid. Der er blandt andet blevet plads til en artikel fra Rune Engelbreth Larsen, som skriver om vildere vandringer i fremtidens danske natur. Godt set af redaktøren, for Engelbreth Larsen er idémageren bag de to nye naturnationalparker i Gribskov og ved Fussingø og 13 andre, som indgår i regeringens aftale om finansloven for 2021. Her indgår også en aftale om mere urørt sko. Alt dette udgør et paradigmeskift i natursynet og naturforvaltningen. I de nye områder får naturen ’lov til at udfolde sig friere og vildere’, hvilket også giver os vandrere større og vildere oplevelser ude i naturen.
Der er igen blevet plads i bogen til opdaterede tal og gode råd fra professor Bente Klarlund, der med udgangspunkt i mantraet 10.000 daglige skridt taler om alle de sundhedsmæssige fordele ved at gå: lev længere, få et lavere blodtryk, nedsæt risikoen for kræft, styrk hjertet og den mentale sundhed. What’s not to like.
Og så er GÅ alligevel lidt tam i det. Gads Forlag og redaktøren har valgt at lade teksterne tale for sig selv. Den smukke indpakning med de lyngklædte bakker i Mols er desværre bogens eneste farvebillede. Lidt ærgerligt. Tidligere var der adskillige farvebilleder i f.eks. kogebogsforfatter Nanna Simonsens artikel, men i den nye bog er billederne helt udeladt. Det gælder også andre artikler, og i en enkelt vises kun sort-hvide billeder, hvor 2005-udgaven i farver var meget mere spændende.
Det kan også undre, at der ikke i afsnit 2 er blevet plads til nye artikler. I løbet af de 15 år har pilgrimsvandringer i den grad vundet indpas blandt danske (ny)vandrere, der tager på vandringer i både ind- og udlandet, at det område slet ikke er berørt. Det samme gælder andre former for vandringer som f.eks. stillevandringer og meditative vandringer.
GÅ bare til den. Hvis du ønsker mere end en bog, der blot omtaler konkrete ture eller turområder, kan GÅ anbefales. GÅ kan sætte dine tanker i perspektiv og vise dig, hvad gode vandringsmænd og -kvinder tidligere har tænkt. God fornøjelse.
Gads Forlag har sendt bogen til Outsite.
Artiklen er udgivet i Magasinet Outsite, nr. 23.
Fakta
GÅ – en hyldest til vandringen
Karsten Wid Mayhoff (red)
1. udgave, 1. oplag 2021 (marts)
Gads Forlag
ISBN: 9788712064374
256 sider
Pris: 250 kr.