Bogen her var jeg så heldig at finde i en boglade i København til væsentligt mindre end udsalgsprisen. Bare 30 kroner skulle jeg slippe for den, der ved udgivelsen i marts 2020 stod til 300 kr. Måske var det også for meget, for 2. udgaven fra september 2020 kan fås for 200 kr. Den kommer nu i hardback, mens min er med softcover, hvor siderne uden tvivl vil slippe ryggen. Vil man helt undgå den slags, kan bogen købes fra forlaget DreamLitt som e-bog til blot 150 kr.
Stormkøkkenet er en kogebog for dig, der er glad for naturen, og som nyder at hygge med mad over bål eller blus! Blandt bogens 30 retter er der nogle, som er lette at gå til, mens andre må kræve meget mere end bare lige det ene stormkøkken, man typisk har med i rygsækken. Retter som osso boccu, der skal simre i 2½ timer, egner sig efter min mening mere som bålmad. Jeg har sædvanligvis ikke 'råd til' at bruge gas så lang tid på en almindelig tur. Tror jeg, for jeg har ikke afprøvet opskriften. Det er heller ikke på vandreturene, at jeg lige kan få fat i vagtler, jomfruhummerhaler, andehjerter og blåmuslinger eller ingredienserne til f.eks. bouillabaisse og gullashsuppe, som er nogle af de lækre retter. Om det virkelig kan lade sig gøre at lave retterne på et stormkøkken, ved jeg ikke, men det er, hvad Jesper Rais skriver.
Jeg er til gengæld helt sikker på, at retterne må være himmelske at smage ude i naturen. Jesper Rais er fotograf og forstår i den grad at præsentere retterne og sælge varen. Billederne lokker. Så er det sagt. Er du til lækker mad og har mulighed for at etablere et udekøkken derude i naturen, må dette være bogen for dig.
2. udgaven af bogen (sep. 2020) ser sådan ud, hvis du skal ud og finde den.
Anmeldt oktober 2021.