Den Norske Turistforeningen (DNT) er både den ældste og den største af de nordiske turistforeninger med over 310.000 medlemmer (aug. 2018). Foreningen fylder 150 år her i 2018, og det skal markeres her på Outsite med ET STORT TILLYKKE.
DNT har selv fyldt sin årsbog for 2017 med historieskrivning, og det er dér, denne artikel henter sin inspiration. Turistforeningen dannede model for etableringen i 1885 af Svenska Turistföreningen (STF) og i 1889 også af Dansk Turistforening. Hvor DNT og STF minder om hinanden, og hvor de begge eksisterer den dag i dag, nedlagdes den danske turistforening i 1967. I dag har vi VisitDenmark, der har fokus på at ”fremme Danmark som turistmål og derigennem bidrage til at skabe økonomisk vækst inden for det danske turismeerhverv”.
Fakta om DNT
DNT er en helt anden type forening - med fokus på dig og mig. Man bliver medlem i en af de 57 lokale medlemsforeninger. Bor man i udlandet, optages man som medlem i foreningen i Oslo og kan deltage i alle aktiviteter på lige fod med de norske medlemmer. Man får selvfølgelig også andre medlemsfordele og -rabat i DNT’s hytter. Foreningen udgiver et medlemsblad med 6 årlige numre og en fyldig årsbog. Årsbogen for 2017 var på cirka 180 sider. Foreningen afholder kurser, uddanner turledere og tilbyder medlemsture af forskellig karakter. DNT driver butikker i Oslo og flere andre steder, har 500 hytter og vedligeholder et fintmasket net af sommervandreruter på ca. 20.000 km i Fjellheimen, der er nordmændenes betegnelse for fjeldområder uden en konkret stedsangivelse. Vedligeholdelsen er blandt andet at opfriske malingen af de T’er på ruterne, noget som er kendt af alle vandrere på tur i Norge.
Historiens vingesus…
Den Norske Turistforenings grundlægger var finansmanden Thomas Johannesen Heftye, der ”ville gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land”, som han selv udtrykte det. Inspirationen kom fra tilsvarende foreninger i Alperne. Det faldt Thomas Heftye for brystet, at engelske lorder med deres ladyer rejste til Norge for at vandre i fjeldet og bestige jomfruelige tinder, mens den almindelige nordmand, Ola Nordmann, ikke kom ud i naturen. Det var samtidig videnskabsmand og kunstnere, der opdagede Norges fjorde, dale og højfjeldet. Heftye var selv en novice og stræbte ikke efter meget andet end at nyde fjeldet og skoven omkring sig og bare reflektere over alt, hvad han ser: vand, bække, blomster, dyrespor, morgenen gry og solnedgangen… med andre ord at være til stede og mærke de små ting.
DNT har siden starten været en stærk forkæmper for det enkle friluftsliv og for, at flest mulige bruger naturen, samtidig med at alle passer godt på den. DNT har nemlig også en friluftspolitisk fokus, idet foreningen arbejder for at ”fremme et enkelt, aktivt, allsidig og miljøvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier”.
Dugnad – det frivillige arbejde
Når det er muligt for Turistforeningen at have så mange aktiviteter og tilbud rundt omkring, skyldes det den frivillige indsats, som medlemmerne yder. Nordmændene bruger betegnelsen dugnad for frivilligt arbejde; dugnad betyder hjælp eller en god gerning. Ordet dugnad blev for øvrigt valgt som Norges nationalord tilbage i 2004.
DNT har opgjort, at medlemmerne i 2016 lagde imponerende 746.549 dugnadstimer i frivilligt DNT-arbejde, svarende til 426 årsværk.
På tur
For dig, der skal på tur til Fjellheimen, er det værd at kende til DNT’s hytter. Og priserne, for det er ikke billigt at overnatte. Du kan selvfølgelig vælge at sove ude takket være allemandsretten, men overnatter du indenfor, har DNT tre forskellige hyttetyper: betjente, selvbetjente og ubetjente hytter.
De betjente hytter serverer morgenmad og aftensmad og giver dig mulighed for at smøre en madpakke ved morgenbordet. Du bor på værelser med plads til 2, 4 eller flere personer. Det er muligt, men ikke afgørende, at reservere en soveplads i forvejen. Der vil altid være et sted at sove. Som medlem får du nedsatte priser på alle DNT's hytter samt på mange privatejede fjeldhytter og hoteller, og du bliver prioriteret før ikke-medlemmer, når det kommer til fordelingen af sovepladser i hytterne.
De selvbetjente hytter har faciliteter til madlavning og et udvalg af varer, der kan købes. Madvarerne står frit tilgængelige i disse hytter; systemet er altså baseret på en udstrakt tillid til, at du afregner for din overnatning og for, hvad du ta’r fra hylderne. Du udfylder en afkrydsningsseddel, og har du ikke kontanter, oplyser du dit bankkontonummer, og så trækkes beløbet på et tidspunkt. Du lægger kontanterne eller sedlen i en lille boks. Det virker upåklageligt, kan jeg sige…
De ubetjente hytter er simple, og der serveres ikke mad, men der er adgang til køkkenfaciliteter. Hytterne er aflåst, og for få adgang til dem skal du være medlem af DNT og have en nøgle. Nøglen bliver ikke din, men du betaler et depositum på 100 norske kroner den i DNT’s butik.
Alle hytter har enkelt sengetøj, men du skal medbringe dit eget lagen eller sovepose. I betjente hytter kan du leje sengetøj.
Hvis du helst vil sove i dit eget telt, kan du sætte teltet op i en vis afstand fra hytten, og formedes et givet beløb pr. dag kan du benytte hyttens faciliteter i dagtimerne.
Du tilrettelægger din tur på UT.no
Inden du tager på tur, kan du med fordel planlægge turen på ut.no eller på app’en. Siden er fremragende; du kan se både sommerstier og alle slags turforslag: til fods, på cykel eller i kano og kajak, og så kan se de forskellige hyttetyper og sheltere (gapahuk). Er du til ski, er der også vinterløjper. Du kan vælge forskellige kortvisninger og printe dem ud. I app’en kan du downloade dem og have med.
De er sjove, de nordmænd
Turistforeningen har en lidt uventet nebengesjæft. Turistforeningen kan nemlig her i 2018 fejre en anden fødselsdag. Det er således 30 år siden, at foreningen etablerede Fjelltreffen, hvor man - i dag på hjemmesiden - kan søge efter turselskab og måske en turpartner for livet, som de skriver.
Hertil kommer, at DNTs lokalforeninger arrangerer singleture og fjellflørt (fjeldflirt), f.eks. en tredages social naturoplevelse i oktober 2018 på Preikestolen Fjellstue. Det konkret arrangement er fuldt besat, og folk er skrevet på venteliste.
At DNT tager sin opgave som Kirsten Giftekniv alvorligt (det hedder det også i Norge), ses ved at foreningen først i august inviterede til ’hele Norge dater ude’. Foreningen gav i den forbindelse nogle gode råd til udendørs dating, her i den autentiske norske udgave:
Inviter til tur til et utsiktspunkt eller et idyllisk vann. Ingen dekning? Ingen hindring; da går praten uforstyrret!
Pakk noe godt å spise og drikke i sekken. Husk å ta med nok. Lavt blodsukker er et dårlig utgangspunkt for en date.
Husk dessert og tursnop. Alle blir glad av godis!
Pass på å ha med nok varmt tøy i sekken. Dersom du glemmer dette, tilby for all del en varm armkrok!
I indbydelsen til denne dag refererede de til de grønne og røde huer, som foreningens aprilsnar fra 2014 omhandlede. Den gang annoncerede de forud for påsken, hvor ALLE nordmænd tager på fjeldet, at foreningen havde lanceret en mærkning af folk ud fra deres civilstand: grønne huer til singler, der var på udkig efter en turmakker eller en fjellflørt, røde til folk, der er optaget, og orange eller gul til folk, der er åbne for kontakt. Denne aprilsnar gik viralt, og siden har foreningen udviklet de to separate grønne og røde huer til en vendbar grøn/rød hue.
Vil du vide mere:
www.dnt.no Den Norske Turistforenings hjemmeside.
www.ut.no En app- og hjemmebaseret tjeneste fra DNT med flere en 10.000 turforslag og omkring 1.100 hytter og overnatningssteder over hele Norge.
www.dntbutikken.no DNT’s netbutik. Den fysiske butik ligger på Storgata 3 i Oslo.
www.dnt.no/fjelltreffen Fjelltreffen er DNT’s kontaktplads, hvor man som voksenmedlem af DNT kan søge turfølge.