Testen er udført sammen med Christian Hansen. Billeder af Thomas og Helle
Testen
Rygsækken er af Outsite ønsket til test til brug for en vurdering af dens potentiale på dagsture og weekendture. Der er i dag mange aktive vandrere og alt for få tests af rygsække til målgruppen. Rygsækken er over fem måneder testet på i alt seks dagsture (21-27 km/tur), en tur med heldagsregn samt på en weekendtur.
Expeds Lightning 45 l svarer i det store hele til 60 l udgaven. Testers egen 60 l er i 2014-versionen testet på Kungsleden (S), Hærvejen, Fjällräven Classic (DK) samt West Highland Way (Skotland) på op til ugelange ture med et læs på 15-16 kg.
45 l versionen, som Outsite havde til test, er forbedret med udtag til vandslange i begge sider og vandslangeholder på den venstre, de nederste kompressionsremmene går gennem spandex-sidelommerne i stedet for uden på lommen med dens indhold, 2 cm længere ”skinner”/løbegange til brystremmen (nu 15 cm) og udskiftning fra D-ringe til firkantede ”ringe”, der bedre holder på kompressionsremmene, så de ikke drejer rundt. Lændepuden har også fået enkelte mindre kosmetiske justeringer.
Førstehåndsindtryk
45’eren er en typisk letvægtsrygsæk, enkelt opbygget med ét rum og uden dikkedarer i øvrigt, god kvalitet med et interessant bæresystem og rullelukning a la drybags. Gode lommer i hoftebæltet og testens mest rummelige sidelommer.
Bæresystem
T-rex kalder Exped bæresystemet i Lightning-rygsækkene. Det er lavet en en rygskinne af aluminium, der let kan tilpasses. I toppen af skinnen sidder en tværgående skinne, deraf T-et. Ryglængden justeres let fra small til large (ryglængder mellem 42 og 57 cm). Konstruktionen betyder, at der kun er kontakt mellem ryg og rygsæk på ryg- og lændepuden, hvor de andre har et stramt full-size net.
Skulderstropperne er tilsvarende nemme at justere. Polstringen er ikke tyk, hvilket har
Der er to mulige opspændingsstroppe i hver side (3 cm i højdeforskel), så man kan optimere tilpasningen. Der er dog ikke mulighed for at tilpasse skulderstropperne i bredden. For at rygsækken skulle sidde optimalt på min ryg, skulle skulderstropperne være længere, så brystremmen ikke endte helt oppe under hagen, og så ville en udvendig lomme til regnjakke eller ekstra trøje være dejligt.
Hoftebæltet er godt polstret og sidder godt; det gælder både 45 og 60 l, hvilket ellers kan være noget af en udfordring for os med smalle hofter. Når du har strammet bæltet på Lightning-modellerne, holder det. Dejligt, at der er blevet plads til lommer (YKK-lynlås også her) i hoftebæltet.
Brystremmene glider på 15 cm lange ”skinner”. Der er ingen sikkerhedsfløjte. Brystremmene har voldt testerne udfordringer, fordi de trods tilpasning af hele rygsækken sidder så højt, at det ikke er behageligt.
Lukke- og spændesystem
Kompressionsremmene dækker både sækkens front og sider. Det gør det nemt at komprimere sækken, når den ikke er fyldt. Det gør det også sikrere at have teltstængerne i sidelommerne, da remmene går helt til toppen. Vandrestavene er der også plads til bag remmene med spidserne placeret i to minimalistiske løkker nederst på fronten.
Kompressionsremmene optager mere regnvand end oplevet med andre rygsække. Hvis man er gramjæger, kan alle remme og stropper afkortes, da der er rigeligt at give af. Eksempelvis er der ved maksimalt fyldt rygsæk 0,5 m frontkompressionsrem i overskud, før der komprimeres, det giver 1 meters spild.
Regnsikker
Stoffet oplyses at være meget vandskyende med et vandsøjletryk på 1500 mm. Ikke desto mindre tog rygsækken vand ind på turen med heldagsregn. Den vandtætte lynlåslomme holdt dog vandet ude denne dag. Rullelukningen kan ikke forventes at holde tæt. En stor drybag på 60 l eller et rygsækovertræk er nødvendigt for at sikre vandtætheden.
Inddeling / organisering
Rygsækken har rullelukning a la drybag-foldning eller fæstnes i siderne. Det gør det nemt at tilpasse alt efter, hvor meget indholdet fylder. Der er ikke noget toplåg.
Rygsækken har en dobbelt lomme, hvortil der både er adgang udefra og indefra. Den del af lommen med udvendig adgang er nok mest beregnet til de småting, man skal bruge i løbet af dagen. Lommen har vandtæt YKK-lynlås, der holdt vandet ude på turen med heldagsregn. ”Inderlommen” har også YKK-lynlås og net på den ene side. Lommen har en plasticring til fæstning af nøgler eller andet. Ringen er brudt, så man kan vride en nøgle ind gennem ”bruddet”. Men ”bruddet” er tilsigtet og virker. Dobbeltlommen kan bedst bruges, når den er foldet op, for med en pakket rygsæk er det næsten umuligt at nå ned i bunden af den. Indersiden er sort, hvor andre mærker vælger en lysere foring for at øge muligheden for at se indholdet.
Der er mulighed for at bruge drikkeblære i rygsækken, der har hul i begge sider til en vandslange.
Der er godt med plads i sidelommerne, der er lavet af fleksibelt spandex, og som har en elastisk lukning. Der er i hver plads til en drikkedunk (9 cm. i diameter) og 1/2 l sodavand. Bruges kun én flaske, er det nemt at få flasken op med rygsækken på. Men ellers skal man være mere end normalt smidig, hvis man selv skal kunne få drikkedunken op.
Udvidelsesmulighed
Lightning-sækken er enkelt opbygget og har i modsætning til testens andre rygsække kun få muligheder for at spænde ekstra på; der er ikke hulbånd (daisy chains) som de andre. Med rullelukningen er der ikke et toplåg med plads til småfornødenheder.
Exped har udviklet en såkaldt ”Flash Pack Pocket”, en 8 l lomme, der kan spændes uden på begge rygsække. Her kan man placere lette ting som f.eks. ens våde ydertelt eller regnjakke. Lommen har et mesh-for på den ene side og på den anden side ripstop nylon. Lommen koster ca. 130 kr. og kan i øvrigt bruges til Expeds større model Torrent.
Den ene tester var ikke bekendt med lommens eksistens, men efterlyste en sådan til regnjakke eller trøje. Den anden tester har brugt den i forbindelse med sin 60 l version.
Fordele og ulemper
Fordele
Lightning er let og samtidig robust
Godt siddende hoftebælte, hvor stramningen fastholdes. Dejligt med lommer der.
Let justerbar tilpasning af bæresystemet
Kun få kontaktflader mellem ryg og rygsæk = god ventilation
Du får noget for pengene i denne sæk
Ulemper
Brystremmen kan ikke justeres langt nok ned. Et klart minus
Skulderstropperne kunne med fordel være tykkere
Hvis man fylder rygsækken maksimalt, presses "rygpuden" ud, hvilket kan virke generende
Der er ingen fløjte i brystremmen
Sidelommerne er ikke nemt tilgængelige
Større vandtæthed kunne ønskes, når et regnslag ikke følge med
Samlet bedømmelse
En ok-rygsæk alt i alt. Til minimalisten, der foretrækker en smart og let sæk frem for én med flere rum og en masse dikkedarer. Sækken er mere passende til weekendtur eller hytte-til-hyttetur end til dagture, hvor en 30 l ville have været bedre. Godt og fleksibelt bæresystem, der sikrer god ventilation. Et men er brystremmen, som burde kunne justeres mere nedad. Ingen knirkelyde fra rygsækken. Cadeau for Expeds småjusteringer ift. 2014-versionen.
Konklusion
Brugervurdering: 7 / 10
Specifikation
Pris: ca. 1300 kr.
Vægt: 1050 gram
Volumen: 45 liter. Maksimal belastning 24 kg
Materialer: 210 D Dyneema ripstop nylon, PU-belagt, 1500 mm vandsøjle
Ramme: 7050-T6-aluminium. Sidelommer af fleksibelt spandex-materiale
Efter endt test er rygsækken returneret til den danske importør.
Testen er offentliggjort i Magasinet Outsite, nr. 13 juli 2019