Kongernes Hike er en 70 km hike i Nordsjælland, der gås over weekend i august. Vi – min kæreste Helle og jeg – købte os i januar 2021 plads blandt de lidt over 100 deltagere. Med alle de glade mennesker og den lækre mad, vi så på billederne fra 2020, kunne det ikke gå helt galt. Tænkte vi…
Vi blev på ingen måde skuffet. Nærmest tværtimod. At det på førstedagen blev max-regnvejr på de sidste 10 km af de 26 km, kan selvfølgelig hverken bebrejdes brødrene eller den herlige flok af entusiastiske, orangeklædte frivillige. De tog regnen med ophøjet ro og knoklede løs ved grillen med vores aftensmad, med at fylde kaffe på kanden, og ja de var endda tid til at hygge med os deltagere.
Vejrudsigten for Nordsjælland havde lydt på regn hen over weekenden, så vores orange HH-skaljakker var selvfølgelig med i dagstur-rygsækken. Vi fik en del smil og spørgsmål på den konto, for folk troede ikke mærkeligt, at vi var en del af KH-teamet.
Dagstur-rygsæk, tænker du??? Jeps, sådan en gik vi med, for det er muligt at betale sig fra at slæbe den store med teltet, soveposen, kogegrejet m.m. Vi valgte at tilkøbe den luksus for sølle 125 kr. for os hver. Det var alle pengene værd, og det var vi tydeligvis ikke ene om at synes. Stort set alle valgte at få kørt rygsækkene.
Hardcore-vandrere, der er vant til at gå med mange kilo i rygsækken, vil måske tænke lidt negativt om det. Måske, men vi hyggede os og fik hverken ondt i kroppen eller blev så trætte, som vi tidligere har oplevet på lignende arrangementer og egne ture. Det handler om at kunne nyde turen og være i nuet i stedet for kun at kunne tænke på at nå frem.
Det der med 'et strøg af forkælelse' mener KH-arrangørerne oprigtigt, for maden var ikke kun frisk tillavet og super lækker, der var også masser af den. Vi kunne tilmed købe kølig øl fra Bryggeriet Skovlyst eller vin. Øllene var ikke kølige. fordi det var koldt, men fordi de blev hentet fra en kølevogn. Sådan. Senere blev der sat lys og chips på bordene. Wauw. Morgenmaden var af den der skønne slags, du kan lugte på afstand: friskstegt bacon i rigelige mængder, dertil røræg, brød, ost, yoghurt mm. Jeg glemmer sikkert noget. Luksus i hvert fald. Det var det også ikke at skulle vaske op efter os, for ved både morgen- og aftenmåltiderne fik vi tallerken og bestik.
Frokost? Ja, den er også med i deltagerbetalingen – vi fik maden udleveret ved starten i Helsingør og igen hver morgen. Menuen lød på kogte æg, forskellige grøntsager og spegepølse. Klassikeren på vandreture var der også – du ved, den blå leverpostej fra Faaborg. Med små coronavenlige salt- og peber-poser var der tænkt på det hele. Eller næsten for vi kunne godt have ønsket os et stk. frugt: det kompenserede vi for undervejs, for her i sommeren 2021 var der masser af modne mirabeller og blommer. En flapjack eller et par små barer kunne vi også tage om morgenen. I goodie-baggen, orange naturligvis, var der andre lækkerier plus en foldbar kop fra Wildo. Vores koppe var orange, men andre var ikke lige så heldige at få signatur-farven.
Tilbage til forkælelsen. Vi kunne hver aften tage bad; den første aften i omklædningsrummene på sportspladsen i Esrum, den anden i en lejet toilet- og badevogn på overnatningsstedet nær den kommende Søborg Sø. Vi er vant til at være afsted over en weekend uden at have adgang til et rigtigt bad. På de ture må vi ty til andre måder at ordne det på, og det gjorde vi så også her. Men hvor var det dejligt at kunne komme på rigtige toiletter.
Begge aftener var der tryk på med hygge og spil, den første aften under store åbne tipier i læ for regnen og den anden aften i en lade på den gård, hvor der var underholdning og historiefortælling. På førstedagen havde der været en fortæller under frokostpausen, men det missede vi. I Esrum kunne vi komme på en mindre gåtur til det nærliggende kloster, hvor en guide indviede deltagerne i klosterets historie. Vi fravalgte dette - simpelthen fordi vi hyggede os i godt selskab ved bordet og så også på grund af regnen. Historien bag klostet kan man læse sig til. Det kan man ikke med hyggen. Jeg tror nu, at vi missede noget, forstod jeg på dem, der kom tilbage efter turen.
Kongernes Hike er i sit grund-setup skåret over samme læst som Fjällräven Classic (Sydfyn) med tre etaper, hver med et pitstop cirka halvvejs, en turbog med info om stederne undervejs, to trykte kort, en trashbag / goodiebag og samaritter. Den frisk tillavede mad ses også andre steder.
Etaperne på Kongernes Hike 2021 var på 26, 23 og 21 km. En lille genialitet var, at der var lavet genveje på hver etape. Gpx-filer – altså ruterne vist i et elektronisk kort (app) - lå tilgængeligt på hjemmesiden. Det gjaldt både de regulære etaper og genvejene. Vi havde overvejet at tage en genvej, hvis vi ikke havde gode ben på dagen, men det gjorde vi ikke. Fokus fra d’herrer Bo og Steen, altså arrangørerne, var ikke på, at vi skulle gå den fulde hike. Nix, det var, at vi skulle nyde turen. Så godt. En forkælelsestur for voksne mennesker.
Jeg vil ikke komme ind på selve ruten. Kongernes Hike skal simpelthen prøves. Den er lagt sådan, så man kommer forbi flere af de historiske steder, som må have inspireret til navnet. Den er også lagt, så man kommer til at gå på alle typer underlag (skov, stier, vandkant, asfalt... ) og kommer igennem al den skønne natur, som Nordsjælland byder på. Cadeau for det.
Dommen
Kongernes Hike 2021 var et hit. Pyt med regnen og de våde sokker. Vi blev glade i låget over en absolut fed oplevelse med masser af glade deltagere og arrangører og over den lækre og frisk tillavede mad. Kongernes Hike var i det hele taget et arrangement, der bare virkede. Det var på ingen måde til at se, at det ’bare’ var nummer to i rækken. Vi ses igen til august 22.
Billeder: Egne billeder og billeder anvendt af Outsite i henhold til aftale med Kongernes Hike og fotograf Hanne Juul.